Összes oldalmegjelenítés

2017. január 5., csütörtök

Sacra Corona Unita

Ez egy viszonylag új csoport, és – nem is akarták másként mutatni – kizárólag a haszonszerzés mozgatja. Kezdettől színtiszta, kendőzetlen bűnszövetkezetként működik. 1983-ban bukkant fel, a „negyedik maffiának” is szokták nevezni. Csak a Camorra vallásos külsőségeiből ragadtak rá vonások. Megalakulása óta emberrablásokból, droghálózatukból tartja fenn magát (ügyesen megalapozták pénzügyi helyzetüket), melyet a 'ndrangheta és a Cosa Nostra segítségével működtetnek.

Giuseppe Royalit (a SCU feltételezett vezetőjét) a 'ndrangheta egyik jelentős tagja vezette be az alvilágba közös raboskodásuk idején, majd kedvet kapott egy új bűnszövetkezet magalapításához.

Neve: Cosimo Capadieci, egy tag elmondása szerint azért szent (Sacra), mert az új tagokat keresztelési szertartással veszik fel. A koszorú (Corona) a rózsafüzért, vagyis a töviskoszorút, Jézus Krisztus szenvedéseit idézi. És végül azért „egyesült” (Unita), mert a tagok egymáshoz láncszemként kapcsolódnak.

Felépítése, szervezettsége: Felépítése piramisszerű: vannak camorristok (katonák), sgarristok (megfélemlítők), santistok, evangelistok és trequartinok. A vezért criminenek hívják.

A rendőrség véleménye szerint rendkívül szervezett a csoport, mert Royali cellájában rábukkantak egy becsületkódex félére, és bűntettek ütemterveire.

Tevékenységei: Kiépítette kapcsolatait más szövetkezetekkel. Tárgyalásokat folytatnak a kolumbiai drogkartell képviselőivel, ázsiai, orosz szervezetekkel pedig embercsempész hálózatot építettek ki. 1994-ben az olasz rendőrség feltárta a sok millió dollárt hozó embercsempész-hálózatot. Akkoriban az albán menekülteket ők vitték Olaszországba.

Luigi Ferro, a rendfenntartó erők embere "napjaink rabszolga-kereskedői"-ként jellemezte őket. Havi 3,2 millió dolláros hasznuk származott az embercsempészetből. Az albánoknak rendkívül megalázó munkát adtak: a nőket prostitúcióra, a férfiakat alantas munkára, például utcai szemétgyűjtésre kényszerítették.

A szakértők nem jósolnak túl nagy jövőt a SCU-nak, mert még alig egy kis ideje működik, de már rengeteg a besúgó, és sok tag más szervezethez szivárog át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése