Összes oldalmegjelenítés

2017. január 2., hétfő

Stidda


Színtiszta bűnöző csoport, szilárdan profitérdekeltségűek. Laza felépítésű, közvetlen akciókra szerveződött. Újonnan alakult meg, de a rendőrség már rajta tartja a szemét. A Földközi-tenger partján lévő városokban, alvilági segélyegyletként működik, Szicíliában is terjeszkedik. Ereje egyre gyarapodik, egyszerre régi és új. Nem érdekli a becsület, nem akar nemzetközi lenni. Távol tartja magát a nagyvárosi maffiák mohóságától és gátlástalanságától.
Homályos múlt nehezíti a szervezet leleplezését. 1994 végén több stiddaro letartóztatására került sor, de az alapok feltárásához nem jutottak közelebb. (1989-ben Francesco Mannaia említette Falcone rendőrbírónak e csoport létezését, de senki sem vette komolyan.)

Beavatás:
A rangidős tagok felizzítanak egy tűt és kék, vagy fekete tintával öt pontból álló csillag alakzatot égetnek az újonc jobb kezébe, a hüvelyk és a mutatóujj közötti bemélyedés vékony bőrébe. A tinta és vér keverékéből így sötétzöld, bíbor szín lesz. Néhány esetben az alakzat vállra és karra is kerülhet. Az újoncoknak homályos, ősi szavakat kell megtanulnia, hogy sejtjén kívüliek is megismerjék.

Felépítése kötetlen, a szervezet csúcsán a "hét öreg" áll, akik a rangidős tagok. Tagjait - helytől függően - stiddarolonak, vagy stiddaronak nevezik.

Tevékenységei:
A Stidda és a Cosa Nostra kapcsolata ingatag. Az 1994 végi letartóztatások után a rendőrség azt tapasztalta, hogy a Stidda folyamatosan keresztbe tesz a Cosa Nostrának. Toto Riina arra a hírre, hogy tagokat toboroz a Stidda a területükön, el akarta tenni láb alól az egyik vezetőt. Calogero L., a Stidda egyik fő embere ezután bombamerénylet áldozata lett. Toto több embere otthagyta a fogát a folyamatos küzdelmekben. Riina a cupolát korábbi Stidda tagokkal töltötte fel. Mivel a Cosa Nostrát egyfolytában morzsolja fel az állam és a bűnüldozés, a Stidda lehet az új, alvilági nagyhatalom.
Leonardo Messina pentito szerint a Cosa Nostra el fog tűnni Toto Riina és a Stidda miatt (korábban már többször beléptek a Cosa Nostra területére, de kiüldözték őket), azonban a Stidda soha nem válhat olyan kifinomult, bonyolult gépezetté, mint a szicíliai maffia, és nemzetközivé sem, mert hiányzik a becsületkódex adta méltóság, és a tagjai mind narkósok, kerítők vagy drog dílerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése