Összes oldalmegjelenítés

2017. február 1., szerda

Amerikai maffia


A La Cosa Nostra néven is ismert maffia egy olasz–amerikai bűnszövetkezet, az olasz (más néven szicíliai) maffia amerikai ága. A 19. század második felében, a szicíliai és dél-olasz emigrációs hullám után alakult ki. Az olasz–amerikai maffia az egyik legnagyobb bűnszervezet az Amerikai Egyesült Államokban. Olyan nagyvárosokat tart irányítása alatt, mint Chicago, Detroit, Boston, Pittsburgh, Milwaukee, Cleveland, Philadelphia, Providence, New Jersey és New York. Az amerikai szervezet gyökereit a szicíliai maffiában kell keresnünk. Nápolyi, calabriai és más dél-olaszországi szervezetek olvadtak bele a szicíliai maffiába, hogy megalkossanak egy pán-olasz maffiát az Egyesült Államokban. Napjainkban az amerikai maffia együttműködik a szicíliaival, a Camorrával és a Ndranghetával is, utóbbiak központja Olaszországban található.

Az olasz–amerikai Cosa Nostra huszonhat családja New York városi részein, Philadephiában Új-Angliában, Detroitban és Chicagóban a legaktívabb.

A Fekete Kéz

Az első maffiacsoportok New York körzetében váltak befolyásossá. Az amerikai maffia története a La Mano Nerával, vagyis a Fekete Kézzel kezdődött. Ez a szervezet olaszokat és más nemzetiségű emigránsokat is zsarolt New Yorkban: általában zsaroló leveleket küldött, ha nem kapták meg azt, amit szerettek volna. A fenyegető levelekben néha aláírás helyett egy fekete tintába mártott kéz állt. Ahogy egyre több gengszter érkezett az Egyesült Államokba, tevékenységük már nem csak a zsarolásra, de prostitúcióra, alkoholkereskedelemre, emberrablásra és gyilkosságokra is kiterjedt. Egyre több olasz csatlakozott a maffiához, mivel ebben látták a kiutat a szegénységből és az olaszellenességből, mely akkortájt uralkodott Amerikában.

Giuseppe Esposito volt az első szicíliai maffiatag, aki Amerikába emigrált. New Yorkba kellett menekülnie, miután meggyilkolt tizenegy tehetős földbirtokost és egy szicíliai tartományi vezetőt. 1881-ben tartóztatták le New Orleans-ban, és később visszatoloncolták Olaszországba.

Szintén New Orleans volt a helyszíne az első olyan maffiaincidensnek, amely nemzeti és nemzetközi figyelmet kapott. 1890. október 15-én a New Orleans-i rendőr főfelügyelőt, David Henessy-t kivégezték. Máig nem tisztázott az, hogy valóban az olasz emigránsok ölték-e meg, vagy csak rájuk akarták kenni az ügyet. Szicíliaiak százait tartóztattak le, többnyire minden indok nélkül, végül 19 embert vádoltak meg a gyilkossággal. Mindegyiküket felmentették, ám egyesek szerint csak azért, mert megvesztegették a tanúkat. Később lincshangulat alakult ki, s a feldühödött New Orleans-i tömeg a 19 vádlottból 11-et meggyilkolt: kettőt felakasztottak, a többi kilencet pedig lelőtték.[1]

Az 1910-es és 1920-as években a szicíliai maffiából létrejött a Five Points Banda. Chicagóban a 19. kerület „Bloody Nineteenth”-ként vált híressé a gyakori erőszakos esetek miatt, melyek többnyire a maffia családi viszályaival, vendettáival voltak kapcsolatosak.

A szesztilalom

Al Capone főhadiszállása:Amerikai Egyesült Államok, Chicago

A maffiatevékenységeket az 1920-as évekig viszonylag kordában tudta tartani a rendőrség, ám az alkoholtilalom bevezetése miatt kezdett kicsúszni kezükből az irányítás. Jó példa erre a Capone-bűnszervezet felemelkedése, amely az 1920-as években Chicagót irányította.[2]

Az 1920-as évek végére New Yorkban a helyi maffia szervezete két részre szakadt, s kitört a Castellammarese Háború a város irányítása miatt. Joseph Masseria (az egyik ág vezére) meggyilkolása után a háború véget ért, és a két ellentétes oldal újra egyesült Cosa Nostra néven. Salvatore Maranzanót, az amerikai maffia első vezérét (Capo di tutti Capi) hat hónap múlva meggyilkolták, és Lucky Luciano vette át az irányítást. Maranzano tette le a szervezet etikai kódexének alapjait, ő hozta létre a „családfát”, és a viták elintézésének elfogadható módjait is ő határozta meg. Létrehozta a hét család vezetőiből álló Commissiont (Bizottságot).

Végül a maffia 26 családra tagolódott Amerika főbb városaiban, ám a központ továbbra is New Yorkban és azt körülvevő területeken volt. Sok csatározás után öt család uralta New York-ot: a Bonanno család, a Colombo család, a Gambino család, a Genovese család és a Lucchese család. Ezek a családok gyakran hívták titkos találkozóra Al Caponét és más híres gengsztereket.

Az amerikai maffia struktúrája

Főnök – A család feje, néha Donnak vagy Keresztapának is hívják. A Főnök minden egyes akcióból megkapja a saját részét. Családtól függően a Főnököt a caporegimek szavazzák meg, ám döntetlen esetén az alvezérnek kell döntenie. Régebben a család minden tagja szavazott a választáson, de az 1950-es évek közepétől az ilyen találkozókat kerülték, mivel túl nagy feltűnést keltettek.[3] Az ilyen választások eredményét gyakran már jó előre tudni lehetett.

Alvezér – Az alvezért általában a Főnök jelöli ki, ez a második legmagasabb pozíció a családban. Az alvezér felel az összes Capoért. Ha a Don börtönbe kerül, akkor ideiglenesen az alvezér veszi át a helyét. A Don halála esetén, hacsak nem rendelkezett másképp, az alvezér lesz a család feje.

Consigliere - A Consigliere gyakran a Főnök jobb keze, tanácsadója, a családon belüli és a családok közötti közvetítő. Bárki betöltheti ezt a tisztet, nincs korhoz vagy egyéb ranghoz kötve. Tanácsadó általában abból lesz, akiben a Don és az alvezér eléggé megbíznak. Ez a harmadik legmagasabb pozíció.

Caporegime - vagyis s Kapitány egy több katonából álló csoportot irányít, akik közvetlenül az ő felügyelete alá tartoznak. Mindegyik csapat általában tíz-húsz főből áll. A Kapitányt általában a Don vagy az alvezér jelöli ki. A Capo keresetének egy részét köteles átadni a Donnak. Előfordul olyan is, hogy a Capo sokkal nagyobb hatalommal bír, mint felettesei. Anthony Corallo esete is bizonyítja ezt, aki több pozíciót átugorva a Don halála után a Lucchese család vezetőjévé vált.

Soldato - A katona posztját hagyományosan csak olasz származású férfi töltheti be. Beavatottaknak is nevezik őket, akik feletteseik parancsára gyilkolnak. Ők már a maffia tagjai, így védelmet élveznek, ezért ha valaki – családon belül - meg akarja gyilkolni őket, előbb egyeztetnie kell a katona Capojával és a Donnal is.

Associate - vagyis szövetséges. A szövetséges nem tagja a családnak. Szövetségesek lehetnek olyanok is, akik üzleti kapcsolatban állnak a családdal (étterem-tulajdonosok, üzletemberek stb.)[3] Nem olasz származású férfiak ennél a posztnál magasabbra nem juthatnak.

Mostanság két új pozíció is létrejött: a Családi Hírnök (The Family Messenger) és az Utcai Főnök (Street Boss). Mindkét pozíciót a Genovese család volt vezetője Vincent Gigante hozta létre.

Az öt nagy maffiacsalád

Lucchese család

Alphonse „Little Al” Don'Arco

Frank Federico

Frank Gioia

Gaetano Gagliano „Tommy” (1884–1951): a Lucchese család első Főnöke.

Henry Hill

James „Jimmy the Gent” Burke

Joseph „Little Joe” Defede

Louis „Louis Bagels” Daidon

Thomas „Tommy” DeSimone

 

Gambino család

Albert „Mad Hatter” Anastasia

Angelo „Angie” Ruggerio

Aniello „Neil” Dellacroce

Arnold „Zeke” Squitieri

Carlo Gambino „Don Carlo”: a Gambino család feje. Egyesek szerint a Commission vezetője.

Frank „Frankie Loc” Locascio

Frank DeCicco

John „Junior” Gotti

John Gotti „The Dapper Don”: a Gambino család Főnöke.

Joseph „Piney Joe” Armone

Michael „Mikey Scars” DiLeonardo

Paul Castellano: a Gambino család Főnöke. John Gotti parancsára gyilkolták meg.

Salvatore „Sammy The Bull” Gravano

Samuel „Little Sammy” Corsaro

Thomas „Tommy” Bilotti

Vincent Mangano: a Gambino család első Főnöke.

Bonanno család

Alphonse „Sonny Red” Indelicato

Anthony „T. G.” Graziano

Baldassare „Baldo” Amato

Benjamin „Lefty Guns” Ruggiero

Carmine „Lilo” Galante

Cesare „The Tall Guy” Bonventre

Dominick „Sonny Black” Napolitano

Joe Bonanno „Joe Bananas”: a Bonanno család első Főnöke.

Joseph „Big Joe” Massino

Joseph D. Pistone (Donnie Brasco)

Nicholas „Nicky” Santora

Phillip „Rusty” Rastelli

Salvatore „Bill” Bonanno

Salvatore „Caesar” Maranzano

Salvatore „Toto” Catalano

„Tony" (FBI-informátor)

Genovese család

Vincent Gigante 1957-benLucky Luciano: New York Donja. Az amerikai modern maffia megalapítója. A Genovese család első Főnöke.

Dominick „Quiet Dom” Cirillo

Frank „Frankie The Prime Minister” Costello

Giuseppe „Joe The Boss” Masseria

Matthew „Matty the Horse” Ianniello

Tino „Greek” Fiumara

Vincent „Chin” Gigante

Vito „Don Vito” Genovese

„Sandino"

Michael „Mike” Miranda

James „Little Guy” Ida

Lawrence „Little Larry” Dentico

Colombo család

Carmine „The Snake” Persico

Giuseppe „Don Peppino” Profaci

Joe Profaci: a Colombo család első Főnöke.

Joel „Joe Wavelry” Cacace

John Pappa

Joseph „Crazy Joe” Gallo

Joseph „Joe” Colombo

Mario Cirolo

Michael Franzesen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése